Εκτός_τεύχος_2_νουάρ

Ως εκδόσεις των άλλων αποκαλούμε πλέον το πρώτο Εκτός, που προηγήθηκε αυτού που κρατάτε στα χέρια σας, τεύχος «νούμερο μηδέν», θεωρώντας το τη δοκιμαστική αρχή μιας πορείας παράλληλης προς την κυκλοφορία των βιβλίων μας. Αυτή την αρχή δεν θέλαμε να την αφήσουμε να χαθεί καθώς πιστεύουμε ακόμη ότι το περιοδικό μας μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική γέφυρα με κόσμο εκτός ομάδας.


Κάτω από αυτό το πρίσμα γεννήθηκε η επιθυμία να αλλάξουν αρκετά ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο τόσο του νέου Εκτός όσο και αυτών που θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, θα έχουμε από δω και πέρα ετήσια τεύχη που θα περιέχουν υλικό γύρω από ένα ορισμένο θέμα – ήδη έχουμε αποφασίσει ποιό θα είναι το επόμενο! Έχουμε την πεποίθηση πως με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνουμε την πολυπόθητη ζύμωση μεταξύ των συντελεστών του περιοδικού. Επίσης η συνοχή του υλικού του εκάστοτε τεύχους θα βοηθήσει τον αναγνώστη στην ευκολότερη προσέγγισή του.

Αυτό λοιπόν το τεύχος το ονομάσαμε «νουάρ», και ήδη από τον χαρακτηρισμό αυτόν εγείρεται ένα βασικό ερώτημα: Τι είναι νουάρ; Θέλοντας να απομακρυνθούμε από την κατεστημένη λογική των παγιωμένων ορισμών, λέμε πως το νουάρ για μας δεν είναι κάτι μονοδιάστατο. Νουάρ είναι ο Μαρής για τον οποίο γράφουμε στις επόμενες σελίδες, ένας συγγραφέας που θεμελίωσε αρχετυπικά το αστυνομικό μυθιστόρημα στα μέρη μας. Νουάρ είναι η Patricia Highsmith και ο Constantino Dillilo, που φλερτάρουν με το ψυχολογικό θρίλερ και την πολιτική δυστοπία αντίστοιχα. Νουάρ είναι το πολιτικό διήγημα με το οποίο καταπιάνεται από καιρό σε καιρό ο Κώστας Σβόλης, και ένα μικρό του δείγμα, περιδινούμενο στη βάσανο των επιλογών, βρίσκουμε σε μορφή διηγήματος εδώ. Νουάρ είναι το κινηματογραφικά στημένο σε αλλεπάλληλα κρεσέντο διήγημα της Νόρα Σβαρτς. Νουάρ είναι η καταβύθιση στα σκοτεινά σημεία της ύπαρξης όπως την ξεδιπλώνει ο Μπάμπης Κολτράνης εδώ, στη μικρή του ιστορία. Νουάρ τέλος είναι και η κοφτή ποίηση της Αργυρώς Αξιώτη και του φώτη γ. – απόκοσμη η πρώτη, γοητευτικά μοιραία η δεύτερη, για να μας θυμίζουν τις ελάχιστες φορές που η ποιητική φόρμα υπηρετεί τη νουάρ σύνθεση. Σε όλα αυτά εκφράζεται το μυστήριο, το οποίο όσο νομίζουμε ότι λείπει από την καθημερινότητά μας, τόσο εμφανίζεται με ξαφνικό και επιδραστικό τρόπο μπροστά μας. Για αυτό και ένα νουάρ ανάγνωσμα, ενώ κινείται στη μυθοπλασία, οφείλει να γίνεται στην πορεία της ανάγνωσής του απολύτως πιστευτό. Με αυτόν τον τρόπο θυμίζει την άρρηκτη σχέση που (είναι αναγκαίο να) έχει η τέχνη με την ίδια τη ζωή, έτσι όπως συνδέει το συναίσθημα και τη φαντασία σε διαρκή αλληλεπίδραση και με τρόπους μαγικούς. Για αυτό νουάρ λοιπόν!


Πριν γυριστεί αυτή η σελίδα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους και
όσες συνεργάστηκαν με την ομάδα μας αγκαλιάζοντας και δίνοντας ζωή στην αρχική
μας ιδέα για το τεύχος αυτό. Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγάπη μας σε
όσα άτομα έχουν στηρίξει το εγχείρημά μας, κάνοντας τούτη την αλλόκοτη χρονιά
ίσως την πιο συμμετοχική για τις εκδόσεις μας.


Καλή ανάγνωση!

Περιεχόμενα:

Ηρωίδα της Patricia Highsmith, Tartaria του Costantino Dilillo, Ο δικός του ήλιος
του Μπάμπη Κολτράνη, Από το τίποτα στο πουθενά του Κώστα Σβόλη, «Ο θάνατος του Αλεξ Αργύρη»: η τηλεοπτική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Γιάννη Μαρή της Nora Schwarz και του Μπάμπη Κολτράνη, Ο ήχος του κλειδιού της Nora Schwarz, mein kopf/σβέλτα της Αργυρώς Αξιώτη, H τραγική πτώση ενός απρόσεκτου Ακροβάτη του φώτη γ.

Διόρθωση-επιμέλεια: Αρετή Μουσουλιώτη
Σελιδοποίηση-σχεδιασμός εξωφύλλου: Δημήτρης Σ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s