Σχεδόν Αδέρφια E-book

Ως Εκδόσεις των Άλλων έχουμε αποφασίσει να βγάζουμε σε e-book μορφή κάθε βιβλίο μας που εξαντλείται η πρώτη του έκδοση. Για αυτό τον λόγο είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε πλέον το Σχεδόν Αδέρφια του Μπάμπη Κολτράνη σε ψηφιακή μορφή ελεύθερα. Ευχαριστούμε για τη στήριξη!

Νέα σημείωση πάνω στο Σχεδόν Αδέρφια

Όντας μεγάλος πια έχω αρχίσει να βλέπω τους γύρω μου με ένα πιο κριτικό μάτι από ό,τι τους έβλεπα παλιά. Οι ζωές τους μου φαίνονται τόσο διαφορετικές από τη δική μου, τόσο άγνωστες, τόσο ξένες. Πιθανόν να με βλέπουν και μένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Άραγε, αν ήμουν εγώ στη θέση τους, θα έκανα τις ίδιες κινήσεις; Θα χρησιμοποιούσα τα ίδια λόγια; Θα έκανα τις ίδιες επιλογές; Η απάντηση είναι όχι, μάλλον. Η λογοτεχνία, όμως, σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις μια “άλλη” ζωή, ακόμη και πολλές ταυτόχρονα.

Για την ακρίβεια, αυτά που γράφω αφορούν ζωές που μισώ. Ζωές που ακολούθησαν τη μοίρα τους με βλέμματα στενάχωρα, κουβαλώντας την απειλή της καθολικής κατάρρευσης, ενώ στο βάθος άστραφτε μια αμφιβόλου ποιότητας και ηθικής επιτυχία. Το μίσος μου προς αυτές είναι επιφανειακό και στιγμιαίο. Καταλήγω να μην αφορίζω κανέναν και καμία γράφοντας μια φανταστική ιστορία που κουβαλά τα δικά του και δικά της χαρακτηριστικά. Οι πληγές στη σιωπή από διαλόγους ξένων γύρω μου, οικείων προσώπων, μέχρι ακόμη και δικών μου εκφράσεων καταγράφονται στο χαρτί για να γίνουν ξανά σιωπή. Η δικιά μου εκδίκηση απέναντι στο θόρυβο, η επιστροφή στην αφετηρία των πάντων, στην ησυχία της ανάγνωσης ή της γραφής, με όλα μέσα μου να ηρεμούν.

Στο σύμπαν που έπλασα στο Σχεδόν Αδέρφια λείπουν τα σαφή όρια μεταξύ καλού και κακού. Οι δύο πρωταγωνιστές θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει ρόλους σε διάφορα επεισόδια της ιστορίας. Η πρωταγωνίστρια, αν και σχεδόν απούσα, καθορίζει υπογείως την όλη ροή των γεγονότων. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, γιατί έτσι είναι οι ζωές τους, μπερδεμένες, στο μεταίχμιο πράξεων που δεν βγάζουν πουθενά. Απλώς κύκλοι εφάπτονται, συμπεριφορές θυμίζουν κάτι από το απόκρυφο παρελθόν τους, και το αύριο έρχεται πάντα πιο γρήγορα και πιο βίαια από ό,τι περίμεναν. Εξάλλου, στον κυκεώνα δραματικών γεγονότων η ταχύτητα κυλά πάντα χωρίς έλεος. Δεν υπάρχουν βαθιές σκέψεις στα μυαλά των πρωταγωνιστών, γιατί δεν προλαβαίνουν να παραμερίσουν το πάθος που κινεί τις ίδιες τους τις επιλογές. Αυτά που συμβαίνουν θα τα σκεφτούν κατόπιν εορτής, πιθανόν και μετά το τέλος, αν και τότε θα είναι πολύ αργά. Ίσως όπως στις ζωές άλλων δίπλα μας, ίσως όπως και στη δική μου.

Από όλα τα σχόλια που άκουσα από τον κύκλο των φίλων και γνωστών που διάβασαν το βιβλίο, ξεχώρισα τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε για αυτούς μια δεύτερη ανάγνωσή του. Αυτή θα είναι και η μοναδική μου παραίνεση στους φιλόδοξους αναγνώστες του πρώτου πονήματός μου.

Μπάμπης Κολτράνης

2 thoughts on “Σχεδόν Αδέρφια E-book”

  1. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, αν και λογίζομαι χαρτοπόντικας, μια μικρή συμβουλή αναφορικά με τον τρόπο που διανέμεται την ψηφιακή μορφή των βιβλίων.
    Παρακαλώ προτιμήστε κάποιον open access ιστότοπο ο οποίος δεν χρειάζεται registration.

    Like

  2. Ευχαριστούμε! Αν έχεις κάποιον να μας προτείνεις, θα μας βοηθούσε. Πάντως το scribd είναι απλό στη χρήση και δωρεάν.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s